Smart Citizen - Wandeling door Amsterdam, Rotterdam en Utrecht

Woon je in Amsterdam, Rotterdam of Utrecht? Dan kan je ook de routes volgen die wij hebben ontwikkeld samen met Waag Futurelab en de Universiteit Utrecht. 

Sporen van de slimme stad

Ooit bestond de stad uit bakstenen en staal, gebouwen en wegen. Maar steeds meer is deze infrastructuur vervlochten met een digitaal netwerk dat alles verbindt. Deze digitale sporen vind je overal, en ze helpen ons de stad en haar inwoners steeds verder in kaart te brengen. In toenemende mate doen we voorspellingen over het gedrag van de stadsbewoners. Hoe ver moeten we gaan? Dat willen we van jou horen, de smart citizen, die in die stad leeft.

Welke data mag de stad wel en niet verzamelen en voor wie moeten deze data beschikbaar zijn? Wie mag er meebouwen aan de slimme stad? En hoe kunnen data, die verzameld zijn of gebruikt worden door burgerwetenschap, een rol spelen in het ontwikkelen van de stad?

Illustration Smart Citizen WalkDenk samen met Waag, de Universiteit van Utrecht, en het Leiden-Delft-Erasmus Centre for BOLD Cities mee over de toekomst van de slimme stad tijdens de smart citizen-wandeling. Je maakt de wandeling door de fysieke stad en komt verschillende sporen van de ‘digitale laag’ van de stad tegen. Daar zijn er tal van: van slimme bewegwijzering die ons leidt, tot camera’s die ons volgen. En in het dagelijks leven laat jij ook sporen achter, als je incheckt met je OV-kaart, of als je je kenteken invult om te parkeren. Waar belanden al deze data, wie doet er iets mee, en wat zouden we ermee kunnen om de stad van de toekomst leefbaarder, socialer en duurzamer te maken?

Tijdens de Smart citizen-wandeling onderzoek je hoe dat eruit kan ziet. De kaartjes met gespreksstof uit het wandelpakket geven je input en context. Waar moet de slimme stad van de toekomst volgens jou aan voldoen? En wie mag er meebouwen aan deze stad?

De smart citizen-wandeling

De stadsroute is te wandelen in Utrecht, Rotterdam en Amsterdam . De route op de routekaart geldt als indicatie. Je kunt zelf altijd stukken aan de wandeling toevoegen of de route verkorten. Het leukst is om de route met iemand anders te lopen, zodat je de vragen en stellingen samen tijdens het wandelen kunt bespreken!


Nodig: goede schoenen, opgeladen telefoon, flesje water, wandelpakket
Afstand en duur wandeling

  • Amsterdam: 5,3 km, 1 uur en drie kwartier
  • Utrecht: 5,2 km, 1 uur en drie kwartier
  • Rotterdam: 4,7 km, 1,5 uur

Download het wandelpakket