Programma en sprekers 'Op (weg) naar de echte slimme stad' bekend!

Wat kunnen wetenschappers, maatschappelijke organisatie, journalisten, bestuurders en volksvertegenwoordigers samen doen om de impact van digitalisering in de stedelijke omgeving sterker in het publiek en politiek debat te verankeren? Deze vraag willen wij verkennen tijdens onze bijeenkomst 'Op (weg) naar de echte slimme stad' op donderdag 22 juni.  Wij zijn verheugd om de sprekers te kunnen aankondigen,  die die middag met onze moderator Inge Janse (Algemeen Dagblad) in gesprek gaan. 

Aanmelding voor de talkshow 

 

Programma en sprekers talkshow 

Deel 1: Zo maken wij digitalisering contestable

Technologie en technologische innovaties worden vaak gepresenteerd als iets onvermijdelijks. Dat creëert gevoelens van machteloosheid bij burgers. Ook komen door het gebruik van technologie door overheden en techbedrijven fundamentele waarden zoals autonomie, gelijkwaardigheid en privacy in het geding.

Prof. dr. Eefje Cuppen en Kars AlfrinkProf. dr. ir. Eefje Cuppen, directeur van het Rathenau Instituut en hoogleraar Governance of Sustainability aan het Instituut voor Bestuurskunde van de Universiteit Leiden, en Kars Alfrink, promovendus aan de TU Delft, gaan in gesprek over hoe wij fundamentele waarden kunnen waarborgen - zowel door een ander design van de technologie maar ook door het voeren van een publiek debat. 

Deel 2: Zo maken wij (de consequenties van) digitalisering inzichtelijk

Sinds de toeslagenaffaire is het duidelijk dat de inzet van technologie, data en algoritmes door (overheids-)organisaties grote consequenties kan hebben voor het leven van burgers. Toch blijven stadsbesturen enthousiast over de vele mogelijkheden die (big) data en slimme technologieën zouden kunnen bieden in de stedelijke omgeving.

Evaline Schot & Reijer PasschierHet gesprek over de consequenties van de inzet van technologie door het openbaar bestuur voor onze samenleving, onze democratie en onze rechtstaat wordt gevoerd door Evaline Schot, onderzoeksjournalist bij Lighthouse Reports en Prof. mr. dr. Reijer Passchier, Universitair Docent Staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Leiden en Hoogleraar Digitalisering en de democratische rechtsstaat aan de Open Universiteit.

 

Deel 3: Zo maken wij digitalisering politiek

De inzet van slimme (data)technologieën in de stad vraagt om een helder beeld van de stad waar wij in willen leven. Toch ontbreken juist deze kaders nog vaak. Ook omdat er binnen de politiek weinig aandacht voor dit onderwerp is – omdat specifieke kennis ontbreekt en het als onaantrekkelijk onderwerp wordt gezien. 

Sjir Hanssen & Jiska EngelbertOf en hoe wij er voor kunnen zorgen dat er zowel een politiek als maatschappelijk breed debat gevoerd kan worden, met of zonder specifieke expertise, zal duidelijk worden uit het gesprek tussen Sjir Hanssen, gemeenteraadslid in Rheden, en dr. Jiska Engelbert, strategisch directeur van het Leiden-Delft-Erasmus Centre for BOLD. 

 

Uitreiking White Paper 'Dit is de echte slimme stad' 

De talkshow wordt gevolgd door de overhandiging van het Leiden-Delft-Erasmus White Paper, “Dit is de échte slimme stad - met levendig debat over tech, data en democratie in de stad”, aan Abdullah Uysal, vicevoorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden

Cover White Paper: Dit is de echte slimme stadDe White Paper is een verzameling van negen interviews met wetenschappers, bestuurders en andere betrokkenen die actief zijn op het gebied van democratie, data, technologie en digitalisering in de (stedelijke) samenleving. 

Met Bram Klievink, Bregje van Eekelen, Catholijn Jonker, Faouzi Achbar, Frans Snik, Freek de Haan, Gill Baldwin, Henk Bouwmans, Ilyaz Nasrullah, Jan Harm Brouwer, Jiska Engelbert, Liesbet van Zoonen, Marnix LamersTanaquil Arduin, Thijs Turel, Sabrina Huizenga, Vivien Butot en Wilco Berenschot

Kunt u er op de dag helaas niet bij zijn, maar wilt u toch graag de White Paper ontvangen? Dat kan! U kunt de White Paper hier bestellen.

 

Dubbelbenoeming

Achteraf vieren wij met een dubbelbenoeming ook nog het belang van inter- en transdisciplinariteit en de samenwerking van onze drie universiteiten. Meer info over de dubbelbenoeming volgt.