Publieke lezingen van onze BOLD-onderzoekers

Onze onderzoekers geven regelmatig publieke lezingen over hun onderzoek en onze onderzoeksonderwerpen. Neem een kijkje!

 
Data Dagen 2021

Prof. dr. Liesbet van Zoonen, wetenschappelijk directeur van het Centre for BOLD Cities, sprak op de 'Data Dagen 2021' voor dataprofessionals van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Van Zoonen presenteerde een verkorte versie van het werkdocument over 'Public values ​​of Public Conflict' en verkende het begrip 'contestability by design'.  Klik op de afbeelding om de keynote te bekijken. 

We laten doorlopend een dataspoor achter. Wij zouden daar zelf meer zelf grip op moeten hebben, zeggen beleidsmakers. Dat is een mooi streven, maar is het ook te realiseren? En wat is de rol van de bibliotheken daarin? In deze interactieve talkshow neemt stadssocioloog en industrieel ontwerper Emiel Rijshouwer (Erasmus Universiteit, Centre for BOLD Cities) ons mee in zijn verhaal hoe je als burger de grip op data behoudt en terugkrijgt. Aan de hand van praktijkvoorbeelden laat hij zien wat werkt (en wat nog niet) en welke rol bibliotheken spelen in deze ontwikkeling

In DE HARDE STAD (Open Rotterdam) een gesprek over vernieuwd stadsgebruik sinds het uitbreken van corona: hoe beïnvloedt een pandemie hoe de stad wordt vormgegeven? In deze aflevering praat dr. Jiska Engelbert (Strategisch directeur van het Centre for BOLD Cities) over de druktemeter app SpotR.

(Voor wie) Is Rotterdam een slimme stad? - Minicollege van onze strategisch directeur dr. Jiska Engelbert over de behoefte een smart city te willen zijn. Maar wie heeft er nou precies voordeel van al die technologie, big data en artificiële intelligentie?

How can we design public space to facilitate social distancing? While still (partly) in lockdown, cities worldwide are reinventing their way towards a new normal. But in a society where social distance is the norm, urban dilemmas will inevitably arise. Do we need to adapt the design of public space to create a 1,5 meter society? In cities with narrow sidewalks, many public transport stations and pedestrian areas it is hard to make social distancing possible. What bottlenecks arise in the city? What innovations can be developed to create a safe city for pedestrians? What can we learn from other cities and international perspectives on this? BOLD Cities affiliated researcher dr. Achilleas Psyllidis talks about this with other experts.

Waarom wil Rotterdam zo graag concurreren met andere steden? De hoogste toren, de slimste stad of de meest culturele stad. In een Minicollege legt communicatiewetenschapper en strategisch directeur dr. Jiska Engelbert uit waar die competitiedrang vandaan komt.

Dr. Emiel Rijshouwer praat over het gebruik van een gamified survey voor onderzoek en bewustwoording over de slimme stad.

Rotterdam heeft diverse ‘smart city’ prijzen gewonnen, maar als je willekeurige voorbijgangers op de Coolsingel vraagt wat een ‘smart city’ is, zullen ze vaak het antwoord schuldig blijven. Dat is niet zo gek want de technologie en datastromen die een stad ‘smart’ of ‘slim’ maken zijn niet altijd herkenbaar. Toch is het cruciaal dat burgers en bestuurders betrokken zijn bij de slimme stad. Maar waarom willen we dat eigenlijk, en hoe kun je dat realiseren? En wanneer kun je tevreden zijn over de betrokkenheid van burgers en bestuurders bij de slimme stad? Tijdens de 15eRotterdam Lezing geeft onze wetenschappelijke directeur, prof. dr. Liesbet van Zoonen, antwoorden op deze vragen.