Wat heeft de gemeenteraad te zeggen over openbare dataverzameling? Datawandelen in Eindhoven tijdens de Dag voor de Raad

Afgelopen vrijdag was het Leiden-Delft-Erasmus Centre for BOLD Cities aanwezig op de Dag voor de Raad, het jaarlijkse symposium van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, dat dit jaar in het teken stond van 'de macht en de invloed van de raad'. Als onderdeel van het symposium maakten wij met een aantal deelnemers een datawandeling door het stadscentrum van Eindhoven. 

Tijdens een datawandeling gaan wij samen met de deelnemers op zoek naar openbare plekken in de stad waar data verzameld wordt (zogenoemde ‘datahubs’). In Nederlandse steden wordt er namelijk op veel plekken data verzameld, denk bijvoorbeeld aan gemeentelijke beveiligingscamera’s of openbare Wi-Fi punten. Het doel van een datawandeling is om deze ‘datahubs’ met elkaar te bespreken en te bevragen: wie is verantwoordelijk voor het plaatsen van deze punten? Voor wie of wat wordt er met deze punten waarde gecreëerd?
Omdat deze wandeling georganiseerd werd voor gemeenteraadsleden, net als de afgelopen wandelingen in Amersfoort en Utrecht, stonden we ook stil bij de vraag: wat heeft de gemeenteraad over deze datapunten te zeggen?

Een groep gemeenteraadsleden bij een van de datapunten

Onder leiding van wetenschapsjournalist Inge Janse ‘datawandelden’ zo een groep raadsleden, griffie-, en fractiemedewerkers door het centrum van Eindhoven. Er werd stilgestaan bij allerlei datahubs: van laadpalen voor elektrische auto's en  tellingsinstrumenten voor verkeer in het centrum tot beveiligingscamera's en 'slimme' afvalbakken. De verschillende 'hubs' brachten uiteenlopende discussies op. Heeft de gemeenteraad invloed op de locatie van elektrische laadpalen? Wie heeft er toegang tot de data die verzameld wordt door de camera's en andere sensoren in de stad? Hoe kom je daar als gemeenteraadslid achter? Hoe zit het met dataverzameling en -bescherming in het sociale domein? Welke rol heeft data als het gaat om besluitvorming? En bovenal: in hoeverre zijn data en databescherming al onderwerpen in de gemeenteraad? 

Dank aan alle aanwezigen gemeenteraadsleden, griffie-, en fractiemedewerkers voor jullie deelname en actieve input - we hopen dat jullie iets mee hebben kunnen nemen naar jullie eigen raadswerk! - en aan Inge Janse voor het begeleiden van de wandeling.

De groep gemeenteraadsleden met Inge Janse voor het Eindhovense stadhuis

 

 

Bekijk hieronder de aftermovie van de Dag voor de Raad 2023, met vanaf 01:40 beelden van de BOLD Cities datawandeling:

 

De datawandelingen zijn een van de activiteiten van een groter project dat het LDE centre for BOLD Cities wil opzetten in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden. In dit project willen wij onderzoek doen naar het handelingsperspectief voor gemeenteraden rondom de problematiek van smart cities en digitalisering. Ben jij gemeenteraadslid en wil je op de hoogte blijven van dit project? Dan kun je via dit formulier je contactgegevens achterlaten.

More information
Meer informatie over datawandelingen door BOLD Cities